Thursday, June 11, 2009

Pengembaraan Rohani Mengelilingi Dua Tanah Suci

Menjejakkan kaki daripada kapal terbang di lapangan terbang Prince Mohammad bin Abd Aziz di Jeddah, terus dikejutkan dengan jeritan beberapa orang pengawal lapangan terbang, berkaca mata hitam, dengan keras menyuruh kesemua jemaah untuk terus masuk ke dalam bas. Selepas itu, dihantar untuk beratur panjang di pos imegresen. Sebahagian daripada jemaah yang terdiri daripada orang-orang tua dan kanak-kanak telahpun memakai ihram. Di sini, pegawai imegresen yang memeriksa pasport kami membuat kerja mereka sambil berbual dengan beberapa orang rakan-rakan mereka. Membiarkan barisan itu terbiar panjang bersama jeritan tangisan budak-budak. Apabila menaiki bas sekali lagi terdengar pelbagai suara jeritan perbalahan pemandu dan mutawif kami. Mungkin sedang berbalah berkenaan dengan kelewatan ketibaan kami dan harga yang akan kami bayar.


Suasana tandus, gersang dan panas di gurun Arab membentuk satu bangsa yang keras dan kasar. Maha Suci ALLAH, bangsa yang sangat keras dan kasar itu mampu dibentuk dengan Islam dan ajarannya. Bahkan mereka seterusnya memimpin dunia pada zaman awal permulaan Islam sehingga membentuk tamadun baru yang penuh dengan nilai keimanan, persamaan dan kasih-sayang.

Terfikir sedikit di benak dan sanubari, betapa Nabi SAW mampu mengislamkan seluruh tanah Arab yang melibatkan ratusan ribu manusia dengan hanya 23 tahun. Sedangkan di Malaysia ini, jutaan manusia pelbagai bangsa Cina, India, Kadazan dan Iban masih lagi terbelenggu dengan kepungan kekufuran walaupun mereka telah lebih 150 tahun bersama kita! Semakin hari, kelihatan kita umat Islam tidak berjaya memberikan kefahaman tentang Islam kepada mereka, bahkan lebih teruk, Umat Islam semakin membina pelbagai tembok yang tebal-tebal yang memisahkan mereka yang non-muslin daripada mengenali dan memahami Islam. Alangkah jauhnya kita dengan akhlak Nabi SAW.

Dibawa ke Madinah

Perjalanan ke Madinah daripada Jeddah memakan masa lebih kurang 4 jam, sampai sahaja di Madinah, waktu Subuh hampir tiba. Hanya berehat seketika, terus menuju ke Masjid Nabi. Jemaah daripada pelbagai negara telah berpusu-pusu untuk ke masjid. Ketika itu, jam menunjukkan pukul 3.15 pagi waktu tempatan. Semakin kaki ini melangkah hampir masuk ke dalam masjid, semakin terasa debaran kerana jiwa yang kotor akan berada di tempat yang kedua mulianya di dunia ini. Semakin hampir ke saf hadapan masjid, semakin pilu rasanya, kerana kaki ini semakin menghampiri makam pembawa berita gembira kepada ke seluruh umat manusia, Muhammad SAW.


Masjid ini sangat luas dan sangat cantik senibinanya. Menuju ke sempadan asal masjid Nabawi yang dibina oleh Nabi Muhammad SAW sangat jauh. Sempadan asal masjid ini ada ditulis pada setiap tiang akhirnya. Pembesaran dilakukan dari masa ke semasa sepanjang zaman. Kini, masjid tersebut mampu memuatkan seramai lebih satu juta orang pada satu masa. Asal masjid yang kecil sehingga kini menjadi sangat besar membayangkan betapa pertambahan umat Nabi Muhammad SAW dari dahulu sehingga kini.


Sekarang adalah musim panas. Siangnya agak panas. Tetapi sangat kering di Madinah. Kerja-kerja pembinaan untuk perluasan Masjid Nabawi menjadikan keadaan agak berdebu. Agak ekstrim cuaca tersebut terutama kepada individu yang berasal daripada kawasan beriklim tropika seperti Malaysia. Ramai di antara rakan-rakan yang pecah bibir mereka akibat kekurangan air. Mengenang kembali keadaan cuaca ini di zaman Rasulullah SAW, Nabi SAW meminta penduduk Madinah selalu bersabar seperti sabdanya yang bermaksud:

“Sesiapa daripada umatku yang sabar menanggung kesusahan Madinah, aku akan memberi syafaat kepadanya di hari kiamat atau aku menjadi saksi kepadanya”

Hijrah Nabi SAW ke kota Madinah, melalui satu perjalanan sejauh 405 kilometer selama seminggu di atas gurun pasir yang sangat panas di waktu siangnya dan sangat sejuk di waktu malamnya. Pengorbanan tersebut membuahkan hasil apabila baginda Nabi SAW disambut oleh penduduk Yathrib dan seterusnya mendirikan sebuah negara di Madinah Al-Munawwarah.


Hijrah adalah satu perilaku yang berani. Orang yang penakut tidak mampu untuk berhijrah. Kini, sungguhpun ada sebahagian ulama berpandangan masih wujud hijrah fizikal seperti yang dialami oleh Nabi SAW, terutama kepada kepada umat Islam yang tertindas di negara kuffar, namun kebanyakkannya lebih menitik beratkan penghijrahan yang bukan berbentuk fizikal.

Di dalam alam Melayu ini, ada orang mengatakan bahawa bangsa Melayu ini, sukar hendak berhijah. Bangsa Melayu juga tidak suka berfikir. Kerana itulah orang Melayu lebih suka kepada pelbagai peraturan-peraturan yang kompleks yang sudah sedia ada daripada berfikir untuk keluar menerjah pelbagai penemuan terbaru. Kita lebih suka kepada perkara yang sudah siap daripada bersusah payah berfikir bagaimana ia dihasilkan. Di dalam hukum, orang kita lebih suka bertaklid kepada ustaz-ustaz setempat, daripada menyusahkan diri sendiri, terpaksa berfikir, membaca perbahasan hukum secara terus daripada pelbagai ulama muktabar. Benda yang sudah siap katanya. Sebab itu, di dalam perbahasan hukum, apabila dihamburkan dengan pelbagai kaedah, yang menuju kepada instinbat sesuatu hukum, orang kita sudah malas untuk meneliti. Mereka lebih suka kepada apa yang sudah siap. Kerana itu, soalan yang hampir sama kedengaran setiap kali, apabila berubah sedikit suasana, maka terus tidak ketahuan dibuatnya. Kerana umat kita tidak mengetahui kaedah sebaliknya hanya mengetahui hasil yang dibuat oleh orang lain. Ust Zaharuddin Abd Rahman ada menegur khalayak berkenaan perkara ini.


Kuliah-kuliah yang kita minati pula, bukanlah kuliah yang benar-benar boleh memberikan ilmu terutama ilmu-ilmu alat. Kita lebih berminat kepada tasyji’ dan taujihad yang memberikan semangat kepada kita. Kebanyakan daripada apa yang dikuliahkan telahpun kita ketahui. Tidak ada apa yang baharu pun. Sedangkan banyak lagi medan kuliah yang menyajikan perkara yang baru. Apabila ditanya, mereka akan menjawab, pening kepala aku belajar benda yang susah aku nak faham. Pokoknya malas berfikir! Sedangkan Islam itu dimulai dengan membaca dan menulis sebagaimana firman ALLAH SWT di dalam surah Al-Alaq.

Di dalam AlumniIPU juga begitu, ramai yang memberikan komen kepada moderator. Kenapa tidak ditapis email itu dan email ini. Pandangan itu dan pandangan ini. Berserabut kepala otak aku dibuatnya. Aku sudah tidak mampu berfikir. Pokoknya adalah soal berfikir! Benar, orang kita malas berfikir. Sebab itu, mereka malas untuk meneliti dan menelaah sedikit hujah yang di luar apa yang mereka pegang selama ini. Mereka lebih selesa dengan apa yang mereka ada walaupun mungkin ada yang lebih baik daripada itu.

Wahai sahabat, lihatlah, betapa luasnya pandangan yang ada selain apa yang kita pegang selama ini. Terutama di dalam bidang ijtihad ilmu fardu kifayah. Ilmu Dunia. Lain orang, lain pula cara berfikirnya. Setiap cara tersebut, merungkai satu sudut permasalahan di dalam umat Islam.

Kami moderator, tugas kami hanyalah sebagai posmen semata-mata. Tidak lebih dari itu. Jika perkara yang sudah disepakati seperti isu Syiah dan akidah, memang kami akan block. Tetapi perkara lain, kami tidak layak untuk menilai sama ada artikel tersebut sesuai atau tidak. Siapalah kami ini untuk menentukan email mana yang sesuai dan email mana yang tidak sesuai. Sebaliknya, tuan-tuanlah yang lebih layak menyerang balas hujah-hujah tersebut dengan penuh adab, hikmah dan kebijaksanaan sekiranya tuan-tuan merasakan apa-apa artikel yang keluar tersebut tidak betul dan tidak tepat.

Di zaman sekarang ini, tidak ada gunanya menutup maklumat. Jika kita lari daripada realiti, akhirnya ahli-ahli kita tetap akan berdepan dengan pelbagai maklumat tersebut sama ada benar ataupun salah di dalam forum-forum lain. Di sana lebih merbahaya lagi kerana tidak ada sesiapa yang akan membetulkan sekiranya mereka tersalah. Sedangkan di dalam forum egroup JASA ini, kita mempunyai pelbagai forumers yang pakar dalam pelbagai ikhtisas masing-masing seperti perundangan, gerakan Islam, Fiqh dan politik. Mereka ini bukan lagi pelajar universiti sebaliknya telah menjadi pakar rujuk di dalam masyarakat negara. Mereka mungkin dapat membetulkan kita sekiranya kita tersilap atau sekurang-kurangnya akan memberikan rujukan untuk kita merujuk.

Bahkan banyak kritikan dan sindiran kepada pimpinan JASA pun, kami keluarkan dengan rela hati. Sebagai manusia, hati yang membaca memanglah remuk, tetapi apakan daya kami. Memang kami insafi, sebagai pimpinan, kami memang untuk dikritik. Siapalah diri kami ini jika dibandingkan dengan peribadi Saidina Umar RA yang dikritik oleh seorang wanita yang membantah mahar dikurangkan di hadapan khalayak. Cumanya, beberapa kritikan yang tidak tepat akan kami jawab untuk mengelakkan kekeliruan akan terus berpanjangan.

Sebab itu antara hijrah yang terbesar di zaman ini adalah berhijrah daripada sikap malas berfikir kepada rajin berfikir. Jamaah kita ini tidak akan maju dengan ramainya pentaklid sebaliknya akan kukuh dengan ramainya pemikir. Yang sentiasa bersedia memberikan pandangan di luar kotak.

Umrah di Makkah

Menyambung perjalanan ke Makkah Mukarramah bagi penyempurnaan ibadah Umrah. Apabila berihram, maka wajib orang lelaki memakai kain yang tidak berjahit. Maka ketika itu, kami semua sama sahaja kelihatannya. Orang kaya, orang miskin, orang Arab, Melayu, Pakistan, Eropah, orang tua atau orang muda, kesemuanya sama. Lihatlah betapa indahnya Islam mengajar erti persamaan. Islam lebih dahulu mengajar erti persamaan darjat, 1300 tahun lebih awal daripada Karl Marx dan Frederick Hegel membincangkan aspek persamaan kelas.

Manusia ini sama, hanya kita sahaja yang suka membeza-bezakan. Kita suka mendiskriminasi manusia kepada pekerjaan profesion mereka, kereta yang mereka pakai, rumah yang mereka ada, rupa paras yang jelita, dan segala macam unsur duniawi yang lain. Penyakit ini sangat teruk kepada seluruh umat manusia termasuk Umat Islam yang berada di dalam gerakan Islam sendiri. Lihatlah apa yang kita bualkan setiap hari, tentunya tidak lari dari unsur membeza-bezakan manusia berdasarkan kelas-kelas di atas. Akhirnya, mereka yang serba kekurangan akan sentiasa hidup di dalam keadaan yang hina diri manakala mereka yang mewah akan sentiasa angkuh. Alangkah kasihannya masyarakat yang hidup sebegini.

Manusia ini sama. Mengapa harus dibezakan mengikut ras dan bangsa? Sedangkan Islam itu bersifat menyatukan. Islam mengajar kepada kita untuk bersifat ihsan walaupun kepada non-muslim. Di Malaysia ini, non-muslim tidak nampak keindahan Islam kerana mereka tidak mendapat manfaat daripada kehadiran Islam di dalam jiwa rakan muslim mereka. Ini berlaku kerana kita terlalu menekankan aspek perkauman yang sempit. Kaum India di negara ini, membolot hampir 75% daripada pekerjaan kelas bawahan daripada buruh kasar, pencuci tandas, dan seumpamanya. Mereka hidup di bawah paras kemiskinan. Orang Islam langsung tidak peduli perkara ini kerana berpandangan bahawa mereka orang kafir tidak perlu dibantu sebab mereka semua adalah ahli neraka. Sedangkan Islam mengajar manusia berbuat amal walaupun kepada seekor semut.

Terdapat ramai ulamak berpandangan bahawa zakat diizinkan untuk diberikan kepada non-muslim di atas asnaf muallaf. Di atas takrifan, muallaf juga adalah termasuk mereka yang belum Islam tetapi hendak dilembutkan hati mereka agar menerima Islam. Apabila ada cadangan untuk memberikan sedikit wang zakat kepada non-muslim, sebahagian orang Islam melompat dan melatah. Sehinggakan mengeluarkan pelbagai kecaman yang boleh melukakan hati non-muslim. Sedangkan kepada sesiapa yang biasa hadir di majlis penyerahan wang zakat, mereka akan dapati, ramai juga antara penerima zakat yang memakai kereta Iswara, dan ada juga yang sengaja tidak bekerja semata-mata bergantung kepada wang zakat walaupun sihat.

Akhirnya rahmat Islam tidak sampai kepada non-Muslim di negara ini. Bagaimana mereka hendak memeluk Islam?

Menyambung kembali; Berdepan dengan kaabah menjadikan hati sangat berdebar-debar. Inilah dia penyatuan arah solat umat Islam di satu dunia. Aku telah berada di sini. Manusia di sini berebut-rebut untuk mengejar rahmat ALLAH SWT. Untuk berdoa di pintu kaabah atau multazam, terpaksa berebut-rebut seperti berdemonstrasi. Untuk solat di Hijir Ismail juga begitu. Mementingkan diri sendiri pada ketika ini mungkin satu kelebihan agar diri sendiri dapat bersolat di sana.


Ibadah khusus, seperti solat, tawaf dan saie sangat sukar dirasionalkan mengikut hukum logik akal. Ia menuntut keimanan. Mengapa perlu mengelilingi kaabah, mengapa perlu berjalan ke hulu-hilir antara safa dan marwah, tidak perlu ditanya. Samalah Nabi Ismail AS yang tidak bertanyakan alasan kenapa dirinya harus disembelih oleh ayahandanya Nabi Ibrahim AS. Itulah ubudiyyah namanya.


Setelah melalui tawaf, saei dan bercukur, memang terasa penatnya. Kepada rakan-rakan yang agak berusia serta kurang sihat, lebih lagi terasa letihnya. Manakan tidak, jarak keseluruhan untuk bersaie adalah sekitar 3 batu! Tidak termasuk pecutan 100 meter apabila sampai di lampu hijau lagi. Kepenatan ini dikongsi bersama antara ribuan jemaah lain daripada pelbagai negara.


Siapa sangka, Mekah, tanah yang tandus, ditinggalkan oleh Nabi Ibrahim AS kepada Siti Hajar dan Nabi Ismail AS ribuan tahun dahulu, akhirnya kini menjadi tumpuan jutaan manusia di seluruh dunia. Besarnya kuasa ALLAH SWT., apa yang ALLAH SWT kehendaki terjadi, pasti ia terjadi.


Saya mohon kepada kita semua untuk membaca kisah Autobiografi Malcolm-X, ataupun El-Malik Shabazz. Atau paling malas, menonton filem yang bertajuk Malcolm-X yang berdasarkan autobiografi beliau yang dilakonkan oleh pelakon Hollywood terkenal, Denzel Washington. Malcolm-X, asalnya seorang yang sangat takjud dengan kebudayaan kulit putih akhirnya menjadi penjuang kulit hitam yang radikal di bawah pimpinan Elijah Muhammad, Nation of Islam. Akhirnya, setelah beliau pergi menunaikan haji di Makkah, beliau melihat betapa ramainya umat Islam daripada pelbagai bangsa dan warna kulit yang berbeza, dapat hidup bersama-sama dengan prinsip-prinsip persamaan. Barulah beliau sedar bahawa perjuangan “race supremacy” atau keagungan bangsa tidak sampai ke mana-mana di dalam membahagiakan manusia. Akhirnya beliau menyambung perjuangan beliau di atas prinsip persamaan hak antara manusia. Beliau shahid dibunuh dengan lebih 100 das tembakan ketika sedang menyampaikan ucapan beliau di Manhattan's Audubon Ballroom, pada 21 Februari 1965. Sungguh hebat ibadah Haji. Ia mampu mengubah seorang tokoh besar.

0 comments:

Template by: Abdul Munir
Website: 99computercity